sobota, 24 marca 2012

Tort Żubr

SKŁADNIKI:
na 1 biszkopt:
6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa alkoholowa:
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 szklanka wódki 
1 kostka masła

Masa budyniowa:
1 szkl. mleka
4 żółtka
1 łyżka budyniu śmietankowego
1 margaryna
1/2 szkl. cukru pudru

Masa rumowa:
1 jajko
50 g cukru pudru
2 łyżki rumu
50 g masła
100 ml śmietany

Śmietana:
1 l śmietany
4 śmietan-fixy
1 łyżka cukru pudru
barwniki

PRZYGOTOWANIE:
Zrobić 2 biszkopty.
Składniki na biszkopt połączyć ze sobą i upiec. Ostudzić i przekroić na dwa blaty, w sumie 4 blaty.

Masa alkoholowa:
Wszystkie składniki masy (z wyjątkiem masła) połączyć i dokładnie wymieszać. Przełożyć je do dużego słoika, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubić masło na puch i dodawać po łyżce masę ze słoika.

Masa budyniowa: 
Mleko, żółtka, budyń ugotować i ostudzić. Margarynę ubić z pudrem i dodawać stopniowo budyń.

Masa rumowa:
W rondelku wymieszać masło, cukier, jajko i rum, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż powstanie gładka i gęsta masa. Ostudzić. Potem ubić śmietanę i dodawać po trochu masę jajeczną.

Śmietana:
Śmietanę ubić dodając puder i śmietan-fixy. Trochę odłożyć i dodać barwnik żółty a do większej części zielony barwnik.

Biszkopty Ułożyć jeden na drugim, przyciąć, zaokrąglając boki. Przełożyć na przemian masą alkoholową i budyniowa. Pozostałe paski ułożyć na ostatniej masie budyniowej, całość posmarować masą rumową. Odstawić do lodówki. Potem można obłożyć śmietaną.

Tort z czekolada


Tort "kufel piwa"


Pisanki wielkanocne


SKŁADNIKI:
250 g masła
1 szkl wody
200 g cukru
150 g kaszy manny
100 g biszkoptów
50 g wiórków kokosowych
aromat waniliowy lub wódka

Do ozdobienia:
cukier puder
kakao
posypka kolorowa
kokos itp.

PRZYGOTOWANIE:
Zagotować dokładnie wodę z cukrem i masłem, wsypać kaszę mannę oraz wiórki kokosowe. Gotować kilka minut, mieszając aż do jednolitej masy. Odstawić do przestygnięcia.
Dodać aromat oraz utarte dokładnie biszkopty, dokładnie wymieszać.
Z przygotowanej masy formować jajeczka, każde udekorować wg własnego pomysłu.

Mazurek kajmakowy

SKŁADNIKI:
Ciasto:
30 dag mąki krupczatki
3 żółtka ugotowane na twardo i 1 żółtko surowe
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
paczka cukru waniliowego

Masa kajmakowa:
puszka skondensowanego mleka
3 łyżki masła
3 łyżki miodu
1 1/2 szklanki cukru (jeśli mleko jest niesłodzone)
1 cukier waniliowy
2 jajka
cukier puder

PRZYGOTOWANIE:
Przetrzeć ugotowane na twardo żółtka przez nylonowe sito i dodać do przesianej mąki. Dodać surowe żółtko, wyrobić lekko i posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier puder przesiany z cukrem waniliowym i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 minut.

Część ciasta odłożyć na zrobienie kantu, a resztę rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia. Z pozostawionego ciasta uformować ozdobny rant i posmarować go żółtkiem. Ciasto nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika (200-220°C) i upiec na złoty kolor.

Skondensowane mleko, cukier, masło, miód, cukier waniliowy i 2 żółtka podgrzać, stale mieszając drewnianą łyżką, na niewielkim ogniu. Uważać, aby masa nie zawrzała, a jedynie nabrała jednolitej konsystencji.

Lekko ostudzoną masę wylać na podpieczone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika (150-180°C) na 20 minut.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać pod koniec ubijania (po łyżeczce) cukier puder, wyłożyć na masę i zapiekać jeszcze 5 minut, aby piana nabrała lekko złocistego odcienia.

Żurek wielkanocny

SKŁADNIKI:
Malutkie chlebki
Żurek wiejski
2-3 kawałki kiełbasy
kilka jajek
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy
śmietana ( opcjonalne)
pieprz
sol

PRZYGOTOWANIE:
Ugotować  żurek wg przepisu na opakowaniu dodać przyprawy całość zagotować. Można zabielić. Jajka ugotować na twardo i pokroić w ósemki, kiełbasę pokroić w pół księżyce.. Z chleba odciąć gorę tak by powstało wieczko, miąższ ze środka chlebka wydłubać włożyć jajko, trochę kiełbasy i zalać gotowym żurkiem.

Potrawka z kiełbaską

SKŁADNIKI:
10 dag makaronu grubego
5 kiełbasek lub parówek
1 cebula
przyprawy:
sól
pieprz
papryka słodka

PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować i odcedzić. Cebule pokroić w drobną kosteczkę i zarumienić, dodać przyprawy i wymieszać. Kiełbaski pokroić w plasterki i dodać do cebuli, całość wymieszać i podsmażyć. Makaron podawać z kiełbaskami.

Kluski z sera

SKŁADNIKI:
1/2 kg sera białego
2 jajka
ok 2 szkl mąki ziemniaczanej
sól

PRZYGOTOWANIE:
Ser zemleć przez maszynkę, dodać jajka, sól i tyle mąki, żeby całość dała się zlepić. Uformować wałeczek na blacie posypaną mąką, wałeczek spłaszczamy i tępą stroną noża kroimy skośnie. Kluski wrzucić do gotującej się wody i gotować do momentu gdy wypłyną na powierzchnie. Gotowe kluski polać masłem roztopionym z cukrem.

Placki kapusciane

SKŁADNIKI:
25 dag kapusty kiszonej
1 szkl. mleka
1 szkl. mąki
1 jajko
sól, pieprz
zioła prowansalskie
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Jajko ubić z mlekiem, dodać mąki tyle by ciasto było gęstawe. Kapustę pokroić i dodać do ciasta, wszystko razem wymieszać i przyprawić. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Można podawać z ketchupem.

piątek, 16 marca 2012

Tort cappuccino

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
8 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa cappuccino:
1/4 szkl wrzącej wody
14 łyżeczek cappuccina orzechowego
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 szkl mleka
5 łyżek mąki
1 margaryna
1/2 szkl cukru pudru

Śmietanka:
1/2 l śmietany
2 śmietan-fixy
1 łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
składniki na biszkopt połączyć ze sobą i upiec. Przekroić na 3 blaty.

Masa:
Cappuccino i kawę wsypać do wody i wymieszać. Mleko wlać do garnka i wsypać mąkę, dobrze wymieszać. Cappuccino wlać do mleka i zagotować. Ostudzić. Margarynę ubić dodać puder i stopniowo dodawać budyń cappucinowy.

Śmietanka:
Śmietanę ubić dodając śmietan-fixy i puder.

Biszkopty przełożyć masa i śmietaną. Trochę zostawić i udekorować całość, posypać startą czekoladą.

Rolada rumowa

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka
1/3 szkl cukru
1/3 szkl mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem rumowy:
1 jajko
50 g cukru pudru
2 łyżki rumu
50 g masła
100 ml śmietany

Ponadto:
polewa czekoladowa
trochę śmietany

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Składniki na biszkopt połączyć ze sobą i upiec w dużej formie.
Jeszcze ciepły biszkopt zawinąć w ścierkę w rulon. Ostudzić.

Krem:
W rondelku wymieszać masło, cukier, jajko i rum, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż powstanie gładka i gęsta masa. Ostudzić.Potem ubić śmietanę i dodawać po trochu masę.

Biszkopt posmarować masą i zwinąć ponownie w rulon. Udekorować śmietaną i polewą.

Bułeczki domowe

Pyszne domowe bułeczki w sam raz na śniadanie, ale tylko takie potrafi mój szwagier:)

Potrawka ryżowo-cebulowa

Tą potrawę wymyślił mój szwagier, który ma pyszne pomysły:D  

SKŁADNIKI:
200g ryżu
2 główki cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki musztardy
4 łyżeczki śmietany
pieprz,sól
margaryna do smażenia
koperek do dekoracji


PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i czosnek pokroić, podsmażyć. Dodać przyprawy i jeszcze smażyć ok 10 min. Ryż ugotować i obłożyć wokół cebulki. Musztardę wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem, polać ryż i posypać koperkiem.

niedziela, 11 marca 2012

Tort tęczowy na 18-stke

SKŁADNIKI:
na 1 biszkopt:
8 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa mleczna:
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku
barwniki spożywcze

Lukier plastyczny:
ok. 800 g cukru pudru
3 łyżeczki glukozy
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody
barwniki spożywcze

PRZYGOTOWANIE:
Zrobić 2 Biszkopty:
składniki na biszkopt połączyć ze sobą i upiec.ostudzić i przekroić na trzy blaty.

Masa mleczna {Zrobić z podwójnej porcji}.:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.
Podzielić na 6 części i dodać do każdej barwnik. Kolory tęczy.

Lukier {zrobić z podwójnej porcji}
Do gorącej wody dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Następnie dodać glukozę i też wymieszać. Na stolnicę wysypać trochę cukru pudru (tak ze 3 szklanki) i wlewać powoli żelatynę. Mieszać, a jak już złapie troszkę cukru pudru to zagniatać. Gnieść dosypując puder. Masa bez problemu wchłonie cały przygotowany cukier puder. Dodać barwnik spożywczy i zagnieść.

Biszkopty przełożyć masą mleczną wg schematu tęczy.
Lukrem wyłożyć cały tort i ozdobić.

Rogaliki krucho-drożdżowe

SKŁADNIKI:
1 kg mąki
2 margaryny
10 dag drożdży
1 proszek do pieczenia
4 jajka
1/2 szkl letniego mleka
5 łyżek kwaśnej śmietany
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
dżem

WYKONANIE:
Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże, pozostałe składniki i krótko wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować i wykrawać trójkąty. Smarować dżemem i zawijać w rogaliki.Układać na blaszce i piec ok 25 min w temp. 160*C.

Przekładaniec budyniowy z kokosem

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wkładka kokosowa:
5 białek
20 dag kokosu
3/4 szkl cukru

Masa budyniowa:
1 wiśniowy budyń
1/2 l mleka
2 łyżki cukru
1 margaryna

Krem budyniowy:
1 szkl. mleka
4 żółtka
1 łyżka budyniu śmietankowego
1 margaryna
1/2 szkl. cukru pudru

Polewa:
6 dag margaryny
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: 
Składniki na biszkopt połączyć ze sobą i upiec. Przekroić na pół.

Wkładka:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać kokos i upiec. 

Masa :
Ugotować budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć na puch i dodawać stopniowo budyń.

Krem:
Mleko, żółtka i budyń ugotować i ostudzić. Margarynę ubić z pudrem i dodawać stopniowo budyń.

Polewa:
Wszystkie składniki krótko zagotować, mieszając, aż polewa kakaowa będzie mieć jednolitą konsystencję.

Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy, przykryć wkładką kokosową, na nią wyłożyć masę budyniowa i przykryć biszkoptem. Polać polewą.

Sernik "niebo w gębie"

SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 1/2 szkl mąki
1 jajko
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1/3 kostka margaryny

Ser:
1 kg sera
6 jajek
2 szkl cukru
3 szkl mleka
2 budynie waniliowe
1/2 szkl oleju

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć na blaszkę.

Ser:
Ser ubić z jajkami i cukrem, potem dodać wymieszany razem olej z mlekiem i budyniem. Wszystko razem zmiksować.
Ser wyłożyć na ciasto i piec ok 1 godz w temp 180'C
Ostudzone ciasto można polać polewą karmelową i posypać startą czekoladą.

Ciasto z kruszonką

SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 1/2 szkl mąki
5 żółtek
1 margaryna
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem budyniowy:
2 budynie śmietankowe
1 puszka brzoskwiń

Pianka:
5 białek
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać margarynę, cukier i żółtka. Całość zagnieść i podzielić na 2 części. Odstawić na 30 min do lodówki. Potem jedną część ciasta zetrzeć na blaszkę i lekko przygnieść. Piec ok 8 min w temp. 180' C.

Pianka:
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i trochę soku z cytryny.

Krem:
Ugotować budyń (w 750ml mleka) i gorący wlać na podpieczone ciasto. Na wierzch ułożyć brzoskwinie i przykryć pianką, na to zetrzeć drugą część ciasta i całość piec 40 min.

czwartek, 8 marca 2012

Ciasto owocowe z galaretką

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

NA WIERZCH:
1 galaretka czerwona
dżem
owoce

PRZYGOTOWANIE:
składniki na biszkopt połączyć ze sobą i upiec.
Ostudzone ciasto posmarować dżemem i wyłożyć owoce, a tężejącą galaretkę wylać na owoce. Odstawić do lodówki.

Ciasto na sucho do kawy

SKŁADNIKI:
4 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki
1/2 paczki budyniu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
trochę kakao
cukier puder

PRZYGOTOWANIE:
Jajka ubić z cukrem, dodać budyń i mąkę wymieszaną z proszkiem i całość wymieszać. Podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Wlać do keksówki jasne a na to ciemne ciasto i upiec.
Na wystudzone posypać pudrem.

Kotlety ryżowo-jajeczne

SKŁADNIKI:
20 dag ryżu
6 jajek
trochę zieleniny
sól
pieprz
vegeta
bułka tarta
olej

PRZYGOTOWANIE:
Ugotować na twardo 5 jajek i pokroić w małą kostkę. Ryż ugotować i ostudzić. Do ryżu dodać jajka i jedno surowe, przyprawić i dodać zieleninę. Wymieszać i formować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron. Podawać z ziemniakami i sałatką.

Sernik „domek Baby Jagi”



SKŁADNIKI:
4 żółtka
1 szklanka cukru
500 g białego sera
250 g margaryny
1 łyżka rumu
2 łyżki gorzkiego kakao
10 opakowań herbatników lub 1 duże

POLEWA:
2 tabliczki czekolady 
4 łyżki wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE:
1.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą pianę.
2.Margarynę zmiksować, dodać ser i jeszcze raz dokładnie zmiksować.
3.Do masy serowej dodać ubite żółtka i rum, delikatnie wymieszać. Podzielić masę na dwie równe części, do jednej z nich dodać kakao.
4.Na tacy ułożyć folię spożywczą. Na folii rozłozyć w trzech rzędach herbatniki (krótszym bokiem do siebie, czyli poziomo).
5.Używając długiego noża rozsmarować na herbatnikach masę kakaową.
6.Ułożyć drugą warstwę herbatników (ale tym razem środkowy rząd herbatników ułożyć pionowo, dzięki temu łatwiej będzie złożyć domek) i rozsmarować na nich jasną masę serową.
7.Pomagając sobie folią, złożyć ciasto tak, by powstał spadzisty daszek. Wstawić na chwilę do lodówki, żeby stężało.
8.Pokruszoną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać sernik czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki, aby herbatniki zmiękły.