wtorek, 24 kwietnia 2012

Ciasto kokosowe

SKŁADNIKI:
Ciasto:
6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem kokosowy:
1 budyń śmietankowy
1 szkl kokosu
1 szkl cukru pudru
1 margaryna

Krem do dekoracji:
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mleka
1 margaryna
aromat rumowy
kwasek cytrynowy

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Upiec biszkopt z podanych składników. Ostudzić i przekroić na pół.

Krem kokosowy:
Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, na koniec wsypać kokos i zagotować. Ostudzić. Margarynę ubić z cukrem na puch dodając stopniowo budyń. Podzielić krem na pół i posmarować placki.

Krem do dekoracji:
Mleko zagotować z cukrem i ostudzić. Margarynę ubić na puch dodając stopniowo mleko. Pod koniec ubijania dodać aromat i kwasek rozpuszczony na łyżce mleka. Podzielić na części i można dodać barwniki.
Udekorować ciasto falbankami i różami.

Tort z kurą


Gwiazdy z jajek

SKŁADNIKI:
3 jajka
foremki
tłuszcz

PRZYGOTOWANIE:
Jajka dobrze ubić i wlać na rozgrzaną patelnie. Usmażyć placek z obu stron aż jajka się zetną. Z usmażonego placka wykrawać gwiazdy lub inne kształty. Podawać z ziemniakami w plasterkach.

Nawet niejadek się skusi :)

wtorek, 17 kwietnia 2012

Tort adwokatowy


Babeczki truskawkowe


Pulpeciki "Jeżyki"

SKŁADNIKI:
1/2 kg mięsa mielonego
1 szkl ryżu
1 duża marchewka
1 cebula
sól
pieprz
majeranek

Sos:
100ml śmietany
400 ml wody
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
zioła prowansalskie
sól
maga

PRZYGOTOWANIE:
Ryż zalać wrzącą wody i odstawić na 15 min. i odcedzić. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Cebulę pokroić drobno. Mięso przyprawić, dodać do niego ryż, marchewkę i cebulę. Całość wymieszać i formować kulki. Podsmażyć na patelni z obu stron. Zalać sosem i gotować ok 40 min.

Sos:
Śmietanę wymieszać z wodą dodać przecier i dobrze wymieszać. Na koniec przyprawić do smaku i zalać pulpeciki.

Bułki z niespodzianką

SKŁADNIKI:
10 szt bułek
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 kg pieczarek
10 plasterków sera żółtego
przyprawy

PRZYGOTOWANIE:
Mięso i starte pieczarki podsmażyć na patelni, każde osobno. Na końcu połączyć ze sobą dodając miąższ z bułek i przyprawy. Z bułek odciąć wieczko i wydrążyć miąższ. Do każdej bułki dodać masę mięsną i przykryć plastrem sera. Podpiec w piekarniku aż ser się stopi. Jeść na ciepło, polecam również z ketchupem.

piątek, 13 kwietnia 2012

Tort cytrynowy

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
8 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa cytrynowa:
1 budyń śmietankowy
sok z cytryny
1 galaretka cytrynowa
1 margaryna
2 jajka

Krem cytrynowy:
3 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z 3 cytryn
1 1/2 szkl wody
25 dag cukru
starta skórka z 2 cytryn

Dodatkowo:
1 cytryna
250 ml śmietany
ażurki

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Z podanych składników upiec biszkopt i przekroić na 3 blaty.

Masa:
Ugotować budyń. Do ugotowanego budyniu wsypać galaretkę i sok.Wymieszać i ostudzić. Ubić margarynę z żółtkami i dodawać budyń, na koniec dać pianę ubitą z białek. Całość wymieszać.

Krem:
Wodę z cukrem i startą skórka zagotować, wlać wymieszane żółtka z mąką i sokiem. Całość wymieszać i ostudzić.

Pierwszy placek posmarować połową masy cytrynowej, przykryć drugim plackiem posmarowanym kremem cytrynowym i przykryć trzecim plackiem. Boki i wierzch posmarować resztą masy cytrynowej. Ozdobić śmietaną i cytryną w plasterkach.

poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Ciasto ananasek

SKŁADNIKI;
biszkopt:
6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
1 budyń waniliowy
1 puszka ananasów

Pianka:
15 dag kokosu
1 galaretka ananasowa
1/2 szkl cukru
1/2 szkl białek

PRZYGOTOWANIE:
ciasto:
Składniki na biszkopt połączyć ze sobą i upiec. Ostudzić.

Masa:
Na soku ananasowym ugotować budyń. Ostudzić. Owoce pokroić w kostkę i połączyć z budyniem.

Pianka:
Galaretkę zrobić i ostudzić. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać tężejącą galaretkę i ubić. dodać kokos i wymieszać.

Sałatka jarzynowa

SKŁADNIKI:
puszka fasoli
puszka groszku
puszka kukurydzy
6 ziemniaków
6 marchewek
6 ogórków kiszonych
3 pietruszki
1 cebula
majonez
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać.Warzywa, cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać konserwy i cebulę, wymieszać. Dodać majonez i przyprawy, całość dobrze wymieszać.

Sałatka porowa

SKŁADNIKI:
3 pory
1 jabłko
5 jajek
3 ogórki kiszone
puszka groszku
majonez
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Pory pokroić w plasterki. Jabłko, ogórki i jajka pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko razem wymieszać dodać groszek, majonez i przyprawić.

Sałatka z ananasem

SKŁADNIKI:
puszka ananasa
puszka kukurydzy
2 zupki błyskawiczne
kapusta pekińska
papryka czerwona
majonez
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Zupki zalać sokiem z ananasa. Kapustę posiekać drobno, paprykę i ananasa pokroić w drobną kosteczkę. Kapustę wymieszać z kukurydzą, papryką i ananasem, dodać zupki. Wymieszać całość, dodać majonez i przyprawić do smaku.

Roladki mięsne

SKŁADNIKI:
1.Roladki mielone z jajkiem:
1/2 kg mięsa mielonego
3-4 jajka
1 szkl bułki tartej
majeranek
sól
pieprz

2.Roladki z kurczaka:
4 filety z kurczaka
4 plastry sera żółtego
1 ogórek
2 kiełbaski
musztarda
sól pieprz
mąką
jajko
bułka tarta

PRZYGOTOWANIE:
1. Roladki mielone
Jajka ugotować na twardo, jedno zostawić surowe. Mielone przyprawić, dodać jajko i bułkę, dobrze wymieszać. Uformować placki włożyć całe jajko i zlepić. Panierować i smażyć na oleju z obu stron.

2. Roladki z kurczaka
Filety delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem do smaku. Ogórka i kiełbaski pokroić w paski, Każdy plaster posmarować musztardą i poukładać plasterki sera. Na to dać po kawałku ogórka i kiełbaski. Filety bardzo ciasno zwinąć i spiąć roladkę wykałaczką. Następnie obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.


Jajka faszerowane serkiem

SKŁADNIKI:
6-7 jajek
1 serek topiony ze szczypiorkiem
3 łyżki majonezu
zielona cebulka

PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół i wyciągnąć żółtka. Serek zgnieść widelcem z 3 żółtkami aż składniki się połącza, następnie dodać majonez i dobrze wymieszać. Białka faszerować masą serową i posypać pokrojoną zieloną cebulką.

Galaretki jarzynowe

SKŁADNIKI:
2 jajka
groszek
marchewka
kukurydza
zielona cebulka
3 łyżki żelatyny
bulion warzywny

PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotować na twardo. Bulion rozpuścić w pół litrze wrzącej wody, następnie odlać 1/3 szkl bulionu i rozpuścić żelatynę. Wlać do bulionu i wymieszać. Do kokilek włożyć plasterki jajek, na to groszek, marchewkę i kukurydzę.Całość zalać bulionem i wstawić do lodówki na całą noc. Kiedy galaretki zastygną to ostrożnie wyjąć je z kokilek i udekorować pokrojoną cebulką.

sobota, 7 kwietnia 2012

Mazurek

SKŁADNIKI:
Ciasto:
30 dag mąki krupczatki
3 żółtka ugotowane na twardo i 1 żółtko surowe
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
paczka cukru waniliowego

Masa kajmakowa:
puszka skondensowanego mleka
3 łyżki masła
3 łyżki miodu
1 1/2 szklanki cukru (jeśli mleko jest niesłodzone)
1 cukier waniliowy
2 jajka
cukier puder

PRZYGOTOWANIE:
Przetrzeć ugotowane na twardo żółtka przez nylonowe sito i dodać do przesianej mąki. Dodać surowe żółtko, wyrobić lekko i posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier puder przesiany z cukrem waniliowym i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 minut.

Część ciasta odłożyć na zrobienie kantu, a resztę rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia. Z pozostawionego ciasta uformować ozdobny rant i posmarować go żółtkiem. Ciasto nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika (200-220°C) i upiec na złoty kolor.

Skondensowane mleko, cukier, masło, miód, cukier waniliowy i 2 żółtka podgrzać, stale mieszając drewnianą łyżką, na niewielkim ogniu. Uważać, aby masa nie zawrzała, a jedynie nabrała jednolitej konsystencji.

Lekko ostudzoną masę wylać na podpieczone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika (150-180°C) na 20 minut.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać pod koniec ubijania (po łyżeczce) cukier puder, wyłożyć na masę i zapiekać jeszcze 5 minut, aby piana nabrała lekko złocistego odcienia.

Babeczki czekoladowe


Filet w cieście naleśnikowym

SKŁADNIKI:
2 filety z kurczaka
1 szkl mleka
1 szkl mąki
1 jajko
papryka lub zioła prowansalskie
sól

PRZYGOTOWANIE:
Z mąki, jajka i mleka zrobić ciasto naleśnikowe. Filety pokroić w paski i posolić. Do ciasta naleśnikowego dodać zioła lub paprykę, włożyć mięso i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka pasków z ciastem na złoty kolor z obu stron. 
Podawać z ziemniakami.

Potrawka mięsno-ziemniaczana

SKŁADNIKI:
2 filety z kurczaka
6 ziemniaków 
1 marchewka
przyprawa do gyrosa
sól

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Filety pokroić w dużą kostkę i posolić. Warzywa podgotować i posolić. Filety podsmażyć z przyprawą do gyrosa. Potem połączyć warzywa z filetami i dusić do miękkości. Podawać na ciepło.

niedziela, 1 kwietnia 2012

Tort Lalka

SKŁADNIKI:
na duży biszkopt:
8 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na babkę biszkoptową:
4 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa mleczna:
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku
 
Masa budyniowa:
1 szkl. mleka
4 żółtka
1 łyżka budyniu śmietankowego
1 margaryna
1/2 szkl. cukru pudru
1 galaretka czerwona

Śmietana:
1l śmietany kremówki
4 śmietan-fix
4 łyżki cukru pudru
kisiel czerwony

PRZYGOTOWANIE:
Biszkopty:
składniki na biszkopt połączyć ze sobą i upiec .ostudzić i przekroić na trzy blaty.

Masa mleczna:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.

Masa budyniowa:
Mleko, żółtka, budyń ugotować i ostudzić. Margarynę ubić z pudrem i dodawać stopniowo budyń.
Galaretkę zrobić, pokroić w kostkę i dodać do masy.

Śmietana:
Ubić śmietanę dodać puder i śmietan-fixy. podzielić na dwie części, do jednej dodać trochę kisielu do koloru.

Ciasta przekroić, wyciąć w każdym blacie dziurę na środku np szklanką.Ułożyć w kształcie stożka i Przełożyć na przemian masą, boki też. Lalkę owinąć folią i włożyć do środka by odstawała od pasa w górę. Śmietaną obłożyć cały tort wg uznania, gorset również ze śmietany i udekorować.