niedziela, 27 maja 2012

Tort z myszką minnie


Tort dla mamy


Tort cappucinowy z różami

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
8 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
1 szkl. mleka
4 żółtka
1 łyżka budyniu śmietankowego
1 margaryna
1/2 szkl. cukru pudru

Masa cappuccino:
1/4 szkl wrzącej wody
14 łyżeczek cappuccina orzechowego
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 szkl mleka
5 łyżek mąki
1 margaryna
1/2 szkl cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt:
składniki na biszkopt połączyć ze sobą i upiec .ostudzić i przekroić na trzy blaty.

Masa budyniowa:
Mleko, żółtka, budyń ugotować i ostudzić. Margarynę ubić z pudrem i dodawać stopniowo budyń.

Masa cappuccino:
Cappuccino i kawę wsypać do wody i wymieszać. Mleko wlać do garnka i wsypać mąkę, dobrze wymieszać. Cappuccino wlać do mleka i zagotować. Ostudzić. Margarynę ubić dodać puder i stopniowo dodawać budyń cappucinowy.

Biszkopty przełożyć połową masy cappuccino i połową masy budyniowej. Resztą masy posmarować cały tort i udekorować różami.

poniedziałek, 21 maja 2012

Rolada ze śmietaną

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka
1/3 szkl cukru
1/3 szkl mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
 
Śmietana:
250ml śmietany kremówki
1 śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
 
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Składniki na biszkopt połączyć ze sobą i upiec w dużej formie.
Jeszcze ciepły biszkopt zawinąć w ścierkę w rulon. Ostudzić.
 
Śmietana:
Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem i pudrem.
 
Biszkopt posmarować śmietaną i zwinąć ponownie w rulon.
Posypać całość cukrem pudrem.

wtorek, 15 maja 2012

Tort budyniowo-cappuccinowy

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
8 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
1 szkl. mleka
4 żółtka
1 łyżka budyniu śmietankowego
1 margaryna
1/2 szkl. cukru pudru

Masa cappuccino:
1/4 szkl wrzącej wody
14 łyżeczek cappuccina orzechowego
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 szkl mleka
5 łyżek mąki
1 margaryna
1/2 szkl cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt:
składniki na biszkopt połączyć ze sobą i upiec .ostudzić i przekroić na trzy blaty.

Masa budyniowa:
Mleko, żółtka, budyń ugotować i ostudzić. Margarynę ubić z pudrem i dodawać stopniowo budyń.

Masa cappuccino:
Cappuccino i kawę wsypać do wody i wymieszać. Mleko wlać do garnka i wsypać mąkę, dobrze wymieszać. Cappuccino wlać do mleka i zagotować. Ostudzić. Margarynę ubić dodać puder i stopniowo dodawać budyń cappucinowy.

Biszkopty przełożyć polową masy cappuccino i polową masy budyniowej. Resztą masy posmarować cały tort i udekorować.

wtorek, 1 maja 2012

Ziemniaczane autko

SKŁADNIKI:
2 ziemniaki
1 łyżka masła
szczypiorek
rzodkiewka
sałata
ser żółty

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać i ugotować. Do ciepłych ziemniaków dodać masło i dobrze zagnieść. Lekko ostudzić i uformować auto. Na czystą sałatę zrobić auto. Rzodkiewkę pokroić w plastry i zrobić z nich koła. Szczypiorek pokroić i zrobić okna. Ser pokroić na malutkie kwadraciki i zrobić z nich światła. Dodatkowo można udekorować. 

Niejadek na pewno się skusi na takie smaczne autko:)

Mięsne ślimaczki

SKŁADNIKI:
2 filety z kurczaka
sól
pieprz
przyprawa do gyrosa

PRZYGOTOWANIE:
Filety umyć, osuszyć i przyprawić. Filety pokroić w cieniutkie paski i zwijać je jak ślimaczki. Tak ułożone włożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron. Można je przygotować w sosie własnym wtedy są bardziej soczyste. Ślimaczki podawać z surówką z sałaty lub samą sałatą.