sobota, 29 września 2012

Tort orzechowo-cappucinowy z Kubusiem Puchatkiem

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
8 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa:
400 ml mleka
20 dag margaryny
10 dag posiekanych orzechów
2 1/2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki krupczatki
Masa cappuccino:
1/4 szkl wrzącej wody
14 łyżeczek cappuccina orzechowego
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 szkl mleka
5 łyżek mąki
1 margaryna
1/2 szkl cukru pudru

Dekoracja:
Śmietana ubita na sztywno
opłatek z ulubioną postacią

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Z podanych składników upiec biszkopt i przekroić na 3 blaty.
Masa orzechowa:
Zagotować 170 ml mleka, wlać krupczatkę rozprowadzoną w 1/3 szkl zimnego mleka. Ugotować i ostudzić. Pozostałe mleko zagotować i sparzyć w nim orzechy. Margarynę utrzeć z cukrami, dodawać po trochu budyń i orzechy.

Masa cappuccino:
Cappuccino i kawę wsypać do wody i wymieszać. Mleko wlać do garnka i wsypać mąkę, dobrze wymieszać. Cappuccino wlać do mleka i zagotować. Ostudzić. Margarynę ubić dodać puder i stopniowo dodawać budyń cappucinowy.

Biszkopt przełożyć masami. Śmietaną obłożyć cały tort, można ją zabarwić i udekorować. Nałożyć opłatek i wstawić do lodówki.

Mleczny torcik z różyczką

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
8 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa mleczna:
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Z podanych składników upiec biszkopt i przekroić na 2 blaty.

Masa mleczna:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.

Ciasto przełożyć masą i posypać cukrem pudrem.

Aksamitny sernik tradycyjny

SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:
25 dag mąki
12 dag cukru pudru
1 jajko
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 kostki margaryny

Masa serowa:
1 kg sera
1 margaryna
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
30 dag cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat cytrynowy

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść. Wstawić na 30 min. do lodówki. Ciasto rozwałkować na blasze. Podpiec 20 min w temp. 190' C. Ostudzić.

Masa:
Ser zmielić i utrzeć z margaryną. Żółtka utrzeć ze 1 szkl cukru pudru i cukrem waniliowym. Do sera dodać żółtka, aromat i mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno z resztą cukru pudru. Dodać pianę do sera i delikatnie wymieszać łyżką.

Masę serową wyłożyć na ostudzone i podpieczone ciasto, wyrównać.
Całość piec 60-70 min w temp. 180'C. Ostudzić. 

sobota, 15 września 2012

Tort weselny

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
8 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa brzoskwiniowa z brzoskwiniami:
1 margaryna
1 puszka brzoskwiń
2 budynie śmietankowe
  
Masa budyniowa z nutellą:
1 budyń waniliowy + 2 łyżki mąki
1 margaryna
1/2 szkl cukru pudru
2-3 łyżki nutelli

Masa mleczna:
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku


Dekoracja:
lukier plastyczny, patrz tort na 18-stke (zrobić z podwójnej porcji)

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Z podanych składników upiec biszkopt i przekroić na 3 blaty.
 
Masa brzoskwiniowa:
Ugotować budynie w 1/2 litrze syropu z brzoskwiń. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodawać po trochu budyń i na koniec pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Masa budyniowa z nutellą:
Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem mąki. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem, dodając po trochu budyń. Na koniec dodać nutellę.

Masa mleczna:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.
Ciasto przełożyć masą brzoskwiniową i z nutellą. Masą mleczną posmarować cały tort i odstawić do lodówki. Potem przykryć cały tort lukrem plastycznym i zrobić różyczki itp

Szarlotka


Muffinkowe motylki

SKŁADNIKI:
100 g margaryny
100 g cukru pudru
100 g mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy

Krem budyniowy:
1 budyń waniliowy

PRZYGOTOWANIE:
Margarynę utrzeć na puch, dodać żółtka wymieszane z cukrem pudrem. Na koniec dać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i aromat. Całość dobrze wymieszać aż do powstania jednolitej masy. 

Foremki napełniać łyżką do 3/4 wysokości. Piec ok 10-15 minut (w zależności od wielkości foremek.) i ostudzić.

Krem:
Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu i ostudzić.

W każdym muffinku zrobić okrągły otworek na czubku za pomocą łyżeczki. Do każdego otworku wcisnąć trochę kremu, następnie wykrojone fragmenty ciasta przekroić na pół i nałożyć na krem tak by kształtem przypominały motylki.

Kalafior w cieście


Kotlety z cukini


Placek amerykanski


Placki kakaowe z owocami