poniedziałek, 29 października 2012

Tort z różami na 25-lecie ślubu

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
8 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa z galaretką:
1 szkl. mleka
4 żółtka
1 łyżka budyniu śmietankowego
1 margaryna
1/2 szkl. cukru pudru
1 galaretka czerwona

Masa adwokatowa:
1 margaryna
6 łyżek cukru pudru
1 szkl adwokatu
Masa mleczna:
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Z podanych składników upiec biszkopt i przekroić na 3 blaty.

Masa budyniowa:
Mleko, żółtka, budyń ugotować i ostudzić. Margarynę ubić z pudrem i dodawać stopniowo budyń.
Galaretkę zrobić, pokroić w kostkę i dodać do masy.

Masa adwokatowa:
Margarynę utrzeć z cukrem na puszysto, następnie powoli wlewać adwokat cały czas ucierając.

Masa mleczna:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.

Biszkopt przełożyć masą budyniową i adwokatową. Masą mleczną obłożyć cały tort. 

Do masy mlecznej można dodać barwniki i zrobić różyczki.

Tort Telefon "Nokia Lumia"

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
1/2 szkl cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 margaryna
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
lukier plastyczny do dekoracji, patrz tort tęczowy na 18-stkę (wystarczy jedna porcja)

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Z podanych składników upiec biszkopt w prostokątnej formie. Ostudzić. Przekroić ciasto na pół w pionie a następnie te połówki przekroić poziomo i poukładać jeden na drugim.

Masa budyniowa:
Z podanych składników (oprócz margaryny i kakao) ugotować budyń i ostudzić. Potem margarynę utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń. Masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.

Biszkopt przełożyć masami na przemian i jeszcze obłożyć cały tort tą masą. Wstawić do lodówki aż stwardnieje a następnie oblepić tort lukrem nadając mu kształt telefonu.

Szarlotka z budyniem


Rolada z rumem

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka
1/3 szkl cukru
1/3 szkl mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem rumowy:
1 jajko
50 g cukru pudru
2 łyżki rumu
50 g masła
100 g margaryny

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Składniki na biszkopt połączyć ze sobą i upiec w dużej formie.
Jeszcze ciepły biszkopt zawinąć w ścierkę w rulon. Ostudzić.

Krem:
W rondelku wymieszać masło, cukier, jajko i rum, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż powstanie gładka i gęsta masa. Ostudzić.Potem ubić margarynę na puch i dodawać po trochu masę.

Biszkopt posmarować masą i zwinąć ponownie w rulon. Udekorować.

Mega ptysie

SKŁADNIKI:
8 dag margaryny
1 szkl wody
1 łyżka cukru
15 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka

Śmietana:
500 ml śmietany
2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:
Zagotować wodę z margaryną i cukrem, do gotującego wsypać mąkę i dokładnie wymieszać gotując aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ostudzić. Do przestudzonej masy dodać jajka i proszek do pieczenia, utrzeć. Masę nakładać łyżką na blaszkę z pergaminem robiąc kopki. Piec ok 30 min w 180 ' C

Śmietana:
Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier.

Ostudzone ptysie przekroić na pół i przełożyć śmietaną, posypać pudrem.

Sałatka z kurczakiem i grzybami

SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka
25 dag pieczarek
20 dag ryżu
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
1 cebula
 majonez
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć.Ostudzić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, posolić i usmażyć. Ostudzić. Paprykę pokroić w kostkę. Ryż ugotować i ostudzić. Wszystko razem wymieszać dodając kukurydzę i majonez, przyprawić do smaku.

Żółta sałatka

SKŁADNIKI:
puszka ananasa
puszka kukurydzy
4 plasterki sera żółtego
100g makaronu gwiazdki
majonez
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować. Ser i ananasa pokroić w drobną kosteczkę. Makaron wymieszać z kukurydzą, serem i ananasem. Dodać majonez i przyprawić do smaku.

Sałatka owocowa

SKŁADNIKI:
1 banan
1 jabłko
trochę rodzynek
2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE:
Banana pokroić w plasterki, jabłko w paseczki. Układać warstwami pół banana na to pół jabłka trochę rodzynek i łyżka miodu. a na to drugą warstwę układaną tak samo.