piątek, 30 listopada 2012

Babeczki kolorowe

SKŁADNIKI:
100 g margaryny
100 g cukru pudru
100 g mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy


Dodatkowo:
posypka kolorowa
polewa czekoladowa

PRZYGOTOWANIE:
Margarynę utrzeć na puch, dodać żółtka wymieszane z cukrem pudrem. Na koniec dać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i aromat. Całość dobrze wymieszać aż do powstania jednolitej masy. 

Foremki napełniać łyżką do 3/4 wysokości. Piec ok 10-15 minut (w zależności od wielkości foremek.) i ostudzić.

Każdą babeczkę polać polewą czekoladową i posypać posypką.

poniedziałek, 26 listopada 2012

Tort auto "L"

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
8 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa Cappuccino:
1/4 szkl wrzącej wody
14 łyżeczek cappuccina orzechowego
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 szkl mleka
5 łyżek mąki
1 margaryna
1/2 szkl cukru pudru
 
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
1/2 szkl cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 margaryna

Dodatkowo:
lukier plastyczny do dekoracji, patrz tort na 18-stke(zrobić z podwójnej porcji)

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Z podanych składników upiec biszkopt, przyciąć  z każdej strony aby powstał mniejszy prostokąt, a z reszty kawałków poukładać formując dach auta i każdą część przekroić na 3 blaty i przełożyć masami.

Masa Cappuccino:
Cappuccino i kawę wsypać do wody i wymieszać. Mleko wlać do garnka i wsypać mąkę, dobrze wymieszać. Cappuccino wlać do mleka i zagotować. Ostudzić. Margarynę ubić dodać puder i stopniowo dodawać budyń cappucinowy.

Masa budyniowa:
Z podanych składników (oprócz margaryny) ugotować budyń i ostudzić. Potem margarynę utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń.
 
Ciasto przełożyć masami i całość również posmarować masą. Schłodzić. Następnie nałożyć lukier, zrobić szczegóły auta...

Naleśniki z kakaowym nadzieniem

SKŁADNIKI:
Ciasto naleśnikowe:
1 szkl mąki
2 jajka
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżki kakao

Nadzienie kakaowe:
250 ml śmietany
2 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto naleśnikowe: 
Mąkę wymieszać z mlekiem, dodać jajka, kakao i cukier waniliowy. Całość wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 min, następnie usmażyć naleśniki na oleju.

Nadzienie kakaowe:
Ubić śmietanę na sztywno, dodać kakao i delikatnie wymieszać aby śmietana nie opadła.

Naleśniki posmarować nadzieniem i zwinąć w rulon.

poniedziałek, 19 listopada 2012

Tort z małpką George

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
8 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa:
400 ml mleka
20 dag margaryny
10 dag posiekanych orzechów
2 1/2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki krupczatki

Masa budyniowa:
1/2 l mleka
1/2 szkl cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 margaryna
1 galaretka

Dodatkowo:
pianki bananki
lukier plastyczny do dekoracji, patrz tort na 18-stke (wystarczy jedna porcja)

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Z podanych składników upiec biszkopt i przekroić na 3 blaty.

Masa orzechowa:
Zagotować 170 ml mleka, wlać krupczatkę rozprowadzoną w 1/3 szkl zimnego mleka. Ugotować i ostudzić. Pozostałe mleko zagotować i sparzyć w nim orzechy. Margarynę utrzeć z cukrami, dodawać po trochu budyń i orzechy.

Masa budyniowa:
Z podanych składników (oprócz margaryny) ugotować budyń i ostudzić. Potem margarynę utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń. Zrobić galaretkę i pokroić w kostkę, następnie dodać ją do masy.

Biszkopt przełożyć masami i jeszcze obłożyć cały tort masą budyniową (bez galaretki)z zielonym barwnikiem. Udekorować...

Cudaczki

SKŁADNIKI:
3 jajka
5 łyżek cukru pudru
1/2 szkl mleka
30 dag mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:
Żółtka ubić z cukrem pudrem, dodać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i wszystko razem delikatnie wymieszać. Smażyć na oleju kładąc ciasto łyżką. Wychodzą z tego różne kształty. Posypać pudrem.