piątek, 30 października 2015

Tort pomarańczowy


Składniki:

Ciasto:
6 jajek
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa pomarańczowa: 

1 l soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe
2 galaretki pomarańczowe
cukier do smaku

Pianka:

750 ml śmietany 30%
2 galaretki cytrynowe
cukier puder do smaku

Galaretka z brzoskwiniami:
2 galaretki brzoskwiniowe
brzoskwinie w puszce

Przygotowanie:

Ciasto:
Z podanych składników upiec biszkopt.

Masa pomarańczowa:
Sok zagotować, do gotującego wlać budyń wymieszany w 1 szkl soku i ugotować. Do gotowego wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Ostudzić.

Pianka:
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl wody i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę z cukrem ubić na sztywno, do tego wlewać galaretkę i ubić. Tężejącą piankę wylać na masę pomarańczową.

Galaretka z brzoskwiniami:
Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody i ostudzić. Brzoskwinie pokroić w kostkę i wyłożyć na piankę. Tężejącą galaretkę zalać brzoskwinie. Odstawić do lodówki.

Ciasto marchewkowe


Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej,
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
1 szkl. cukru
2/3 szkl. oleju
2 szkl. marchewki starej na małych oczkach

Krem:
250g serka mascarpone
200g śmietany kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny

Polewa:
1 budyń waniliowy bez cukru
1 galaretka pomarańczowa
500ml soku marchewkowego


Przygotowanie: 

Rolada z jabłkami


Składniki:
Ciasto:
6 jajek
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
6 jabłek
1 galaretka
1 łyżka tłuszczu

Przygotowanie:
Upiec biszkopt z podanych składników. Ciepły biszkopt zwinąć w rulon i ostudzić.

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na tłuszczu. Na koniec wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Ostudzić. Gotową masę przełożyć biszkopt i ponownie zwinąć. Odstawić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.