piątek, 30 października 2015

Tort pomarańczowy


Składniki:

Ciasto:
6 jajek
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa pomarańczowa: 

1 l soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe
2 galaretki pomarańczowe
cukier do smaku

Pianka:

750 ml śmietany 30%
2 galaretki cytrynowe
cukier puder do smaku

Galaretka z brzoskwiniami:
2 galaretki brzoskwiniowe
brzoskwinie w puszce

Przygotowanie:

Ciasto:
Z podanych składników upiec biszkopt.

Masa pomarańczowa:
Sok zagotować, do gotującego wlać budyń wymieszany w 1 szkl soku i ugotować. Do gotowego wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Ostudzić.

Pianka:
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl wody i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę z cukrem ubić na sztywno, do tego wlewać galaretkę i ubić. Tężejącą piankę wylać na masę pomarańczową.

Galaretka z brzoskwiniami:
Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody i ostudzić. Brzoskwinie pokroić w kostkę i wyłożyć na piankę. Tężejącą galaretkę zalać brzoskwinie. Odstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz