poniedziałek, 18 czerwca 2012

Kluski z truskawkami

SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana
szczypta soli
truskawki

Sos truskawkowy:
100g margaryny
100g truskawek
1/2 szkl cukru

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać i ugotować na miękko. Ziemniaki zmielić i przełożyć do miski . Ugnieść, podzielić na cztery części, 1/4 wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną na równo z ziemniakami dodać szczyptę soli oraz jajko i odłożone ziemniaki wszystko szybko zagnieść na jednolite ciasto. Formować kulki i wkładać do każdego truskawkę. Gotować w osolonej wodzie parę minut po wypłynięciu na wierzch. Polać sosem truskawkowym.

Sos:
Margarynę z cukrem rozpuścić w rondelku dodać zgniecione truskawki i chwilę gotować. Lać gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz