SKŁADNIKI:
Ciasto:
1/2 kg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
4 żółtka
1 szkl cukru
1 łyżka śmietany
Masa jabłkowa:
1 - 1,5 kg jabłek
1 łyżka cukru
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać posiekaną margarynę. Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę, wszystko dokładnie zagnieść i podzielić na 2 części.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie smażyć je na patelni z cukrem, podlewając wodą żeby się nie przypaliły.
Jedną część ciasta rozwałkować na blaszce, nałożyć masę jabłkową, następnie przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Piec ok 30 min w temp 180'C
Podawać z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz