SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szkl mąki
3/4 szkl cukru
3 jajka
1/2 margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera
2 jajka
4 żółtka
1 szkl cukru
3 szkl mleka
1/2 szkl oleju
2 budynie śmietankowe
Pianka "łezka":
4 białka
3/4 szkl cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać stopioną margarynę i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach, wyjąć jak się zarumieni.
Masa serowa:
Jajka i żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, mleko, olej i budynie, utrzeć na gładką masę. Wyłożyć na ciasto i piec jeszcze 50 min w 180 stopniach.
Pianka "łezka":
Białka ubić na pianę, dodać cukier i mąkę. Następnie polać upieczony sernik i piec dodatkowe 15 min.
Odstawić do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz