SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek
1/2 szkl cukru
3/4 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kawowo-czekoladowa:
350ml mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka kakao
1/2 szkl mocnej kawy rozpuszczalnej
1 margaryna
1 szkl cukru pudru
Biszkopt:
6 jajek
1/2 szkl cukru
3/4 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kawowo-czekoladowa:
350ml mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka kakao
1/2 szkl mocnej kawy rozpuszczalnej
1 margaryna
1 szkl cukru pudru
Masa budyniowo-śmietankowa:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
3/4 szkl cukru
1/2 l śmietany 30%
Dodatkowo:
1/2 l śmietany
2 śmietan-fixy
1 łyżka cukru pudru
zielony barwnik spożywczy
Figurki marcepanowe
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Ciasto:
Z podanych składników upiec biszkopt i przekroić na 3 części.
Masa kawowo-czekoladowa:
Z mleka odlać pół szkl mleka i wsypać budyń i kakao. Resztę mleka zagotować z kawą. Ugotować budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo budyń.
Masa budyniowo-śmietankowa:
Z mleka odlać pół szkl mleka i wsypać do niej budyń i mąkę, resztę mleka zagotować z cukrem. Ostudzić. Po ostudzeniu lekko go zmiksować aby nie był za twardy. Śmietanę ubić na sztywno, dodać stopniowo budyń.
Biszkopt przełożyć masami, najpierw masa budyniowa a potem czekoladowa. Całość posmarować śmietaną i ozdobić figurkami z marcepanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz