sobota, 29 września 2012

Tort orzechowo-cappucinowy z Kubusiem Puchatkiem

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
8 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa:
400 ml mleka
20 dag margaryny
10 dag posiekanych orzechów
2 1/2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki krupczatki
Masa cappuccino:
1/4 szkl wrzącej wody
14 łyżeczek cappuccina orzechowego
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 szkl mleka
5 łyżek mąki
1 margaryna
1/2 szkl cukru pudru

Dekoracja:
Śmietana ubita na sztywno
opłatek z ulubioną postacią

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Z podanych składników upiec biszkopt i przekroić na 3 blaty.
Masa orzechowa:
Zagotować 170 ml mleka, wlać krupczatkę rozprowadzoną w 1/3 szkl zimnego mleka. Ugotować i ostudzić. Pozostałe mleko zagotować i sparzyć w nim orzechy. Margarynę utrzeć z cukrami, dodawać po trochu budyń i orzechy.

Masa cappuccino:
Cappuccino i kawę wsypać do wody i wymieszać. Mleko wlać do garnka i wsypać mąkę, dobrze wymieszać. Cappuccino wlać do mleka i zagotować. Ostudzić. Margarynę ubić dodać puder i stopniowo dodawać budyń cappucinowy.

Biszkopt przełożyć masami. Śmietaną obłożyć cały tort, można ją zabarwić i udekorować. Nałożyć opłatek i wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz