poniedziałek, 26 listopada 2012

Tort auto "L"

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
8 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa Cappuccino:
1/4 szkl wrzącej wody
14 łyżeczek cappuccina orzechowego
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 szkl mleka
5 łyżek mąki
1 margaryna
1/2 szkl cukru pudru
 
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
1/2 szkl cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 margaryna

Dodatkowo:
lukier plastyczny do dekoracji, patrz tort na 18-stke(zrobić z podwójnej porcji)

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Z podanych składników upiec biszkopt, przyciąć  z każdej strony aby powstał mniejszy prostokąt, a z reszty kawałków poukładać formując dach auta i każdą część przekroić na 3 blaty i przełożyć masami.

Masa Cappuccino:
Cappuccino i kawę wsypać do wody i wymieszać. Mleko wlać do garnka i wsypać mąkę, dobrze wymieszać. Cappuccino wlać do mleka i zagotować. Ostudzić. Margarynę ubić dodać puder i stopniowo dodawać budyń cappucinowy.

Masa budyniowa:
Z podanych składników (oprócz margaryny) ugotować budyń i ostudzić. Potem margarynę utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń.
 
Ciasto przełożyć masami i całość również posmarować masą. Schłodzić. Następnie nałożyć lukier, zrobić szczegóły auta...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz