Biszkopt:
8 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
400 ml mleka
20 dag margaryny
10 dag posiekanych orzechów
2 1/2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki krupczatki
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
1/2 szkl cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 margaryna
1 galaretka
Dodatkowo:
pianki bananki
lukier plastyczny do dekoracji, patrz tort na 18-stke (wystarczy jedna porcja)
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Z podanych składników upiec biszkopt i przekroić na 3 blaty.
Masa orzechowa:
Zagotować 170 ml mleka, wlać krupczatkę rozprowadzoną w 1/3 szkl zimnego mleka. Ugotować i ostudzić. Pozostałe mleko zagotować i sparzyć w nim orzechy. Margarynę utrzeć z cukrami, dodawać po trochu budyń i orzechy.
Masa budyniowa:
Z podanych składników (oprócz margaryny) ugotować budyń i
ostudzić. Potem margarynę utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń. Zrobić galaretkę i pokroić w kostkę, następnie dodać ją do masy.
Biszkopt przełożyć masami i jeszcze obłożyć cały tort masą budyniową (bez galaretki)z zielonym barwnikiem. Udekorować...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz