niedziela, 11 marca 2012

Tort tęczowy na 18-stke

SKŁADNIKI:
na 1 biszkopt:
8 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa mleczna:
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku
barwniki spożywcze

Lukier plastyczny:
ok. 800 g cukru pudru
3 łyżeczki glukozy
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody
barwniki spożywcze

PRZYGOTOWANIE:
Zrobić 2 Biszkopty:
składniki na biszkopt połączyć ze sobą i upiec.ostudzić i przekroić na trzy blaty.

Masa mleczna {Zrobić z podwójnej porcji}.:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.
Podzielić na 6 części i dodać do każdej barwnik. Kolory tęczy.

Lukier {zrobić z podwójnej porcji}
Do gorącej wody dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Następnie dodać glukozę i też wymieszać. Na stolnicę wysypać trochę cukru pudru (tak ze 3 szklanki) i wlewać powoli żelatynę. Mieszać, a jak już złapie troszkę cukru pudru to zagniatać. Gnieść dosypując puder. Masa bez problemu wchłonie cały przygotowany cukier puder. Dodać barwnik spożywczy i zagnieść.

Biszkopty przełożyć masą mleczną wg schematu tęczy.
Lukrem wyłożyć cały tort i ozdobić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz