środa, 30 września 2015

Buraczki na zimę


SKŁADNIKI:
6 kg buraczków
3 płaskie łyżki soli
4 łyżki cukru
2 łyżeczki mielonego pieprzu
10 łyżek octu
2/3 szkl. oleju

WYKONANIE:
Buraczki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Buraczki włożyć do słoików i pasteryzować ok 20 min.

Ogórki w musztardzie

SKŁADNIKI:
2.5 kg ogórków

Zalewa:
4 szkl. wody
3/4 szkl. octu
25 dag cukru
10 łyżek musztardy chrzanowej

Dodatkowo przyprawy:
ziele angielskie
koperek
korzeń chrzanu
liść laurowy
pieprz

WYKONANIE:
Ogórki obrać i pokroić w pasy.

Zalewa:
Wodę, ocet i cukier zagotować, dodać musztardę i dobrze rozmieszać, ponownie zagotować.

Do słoików poukładać przyprawy, włożyć ogórki i zalać zalewą. Pasteryzować 20 min.

Buraczki z papryczką chili


Buraczki na barszcz

SKŁADNIKI:
2 kg buraczków

Zalewa:
1.5 litra wody
1 szkl. octu
10 ziarenek pieprzu
10 ziarenek ziela anielskiego
4 liście laurowe
1 łyżka cukru
1 łyżka soli

WYKONANIE:
Buraczki ugotować, obrać i powkładać do słoików.

Zalewa:
Wszystko razem gotować 10 min.

Buraczki zalać zalewą i pasteryzować 15 min.

Ogórki kiszone

SKŁADNIKI:
2 kg ogórków

Zalewa:
2 litry wody
2 łyżki soli

Przyprawy:
koperek
czosnek
korzeń chrzanu

WYKONANIE:
Ogórki włożyć do słoika i dodać przyprawy. Następnie zalewę zagotować, ostudzić i zalać ogórki. Odstawić na tydzień w ciepłe miejsce, potem w chłodne do spiżarni.