środa, 27 czerwca 2012

Rolada orzechowo-bananowa

SKŁADNIKI:
Ciasto:
6 jajek
1/2 szkl cukru
3/4 szkl mąki krupczatki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa orzechowa:
400 ml mleka
20 dag margaryny
10 dag posiekanych orzechów
2 1/2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki krupczatki
2 banany

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Składniki na biszkopt połączyć ze sobą i upiec w dużej formie.
Jeszcze ciepły biszkopt zawinąć w ścierkę w rulon. Ostudzić.

Krem:
Zagotować 170 ml mleka, wlać krupczatkę rozprowadzoną w 1/3 szkl zimnego mleka. Ugotować i ostudzić. Pozostałe mleko zagotować i sparzyć w nim orzechy. Margarynę utrzeć z cukrami, dodawać po trochu budyń i orzechy.

Biszkopt posmarować masą a wzdłuż brzegu ciasta ułożyć banany i zwinąć w rulon. Udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz