poniedziałek, 29 października 2012

Mega ptysie

SKŁADNIKI:
8 dag margaryny
1 szkl wody
1 łyżka cukru
15 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka

Śmietana:
500 ml śmietany
2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:
Zagotować wodę z margaryną i cukrem, do gotującego wsypać mąkę i dokładnie wymieszać gotując aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ostudzić. Do przestudzonej masy dodać jajka i proszek do pieczenia, utrzeć. Masę nakładać łyżką na blaszkę z pergaminem robiąc kopki. Piec ok 30 min w 180 ' C

Śmietana:
Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier.

Ostudzone ptysie przekroić na pół i przełożyć śmietaną, posypać pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz