poniedziałek, 29 października 2012

Tort z różami na 25-lecie ślubu

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
8 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa z galaretką:
1 szkl. mleka
4 żółtka
1 łyżka budyniu śmietankowego
1 margaryna
1/2 szkl. cukru pudru
1 galaretka czerwona

Masa adwokatowa:
1 margaryna
6 łyżek cukru pudru
1 szkl adwokatu
Masa mleczna:
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Z podanych składników upiec biszkopt i przekroić na 3 blaty.

Masa budyniowa:
Mleko, żółtka, budyń ugotować i ostudzić. Margarynę ubić z pudrem i dodawać stopniowo budyń.
Galaretkę zrobić, pokroić w kostkę i dodać do masy.

Masa adwokatowa:
Margarynę utrzeć z cukrem na puszysto, następnie powoli wlewać adwokat cały czas ucierając.

Masa mleczna:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.

Biszkopt przełożyć masą budyniową i adwokatową. Masą mleczną obłożyć cały tort. 

Do masy mlecznej można dodać barwniki i zrobić różyczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz