sobota, 29 września 2012

Aksamitny sernik tradycyjny

SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:
25 dag mąki
12 dag cukru pudru
1 jajko
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 kostki margaryny

Masa serowa:
1 kg sera
1 margaryna
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
30 dag cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat cytrynowy

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść. Wstawić na 30 min. do lodówki. Ciasto rozwałkować na blasze. Podpiec 20 min w temp. 190' C. Ostudzić.

Masa:
Ser zmielić i utrzeć z margaryną. Żółtka utrzeć ze 1 szkl cukru pudru i cukrem waniliowym. Do sera dodać żółtka, aromat i mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno z resztą cukru pudru. Dodać pianę do sera i delikatnie wymieszać łyżką.

Masę serową wyłożyć na ostudzone i podpieczone ciasto, wyrównać.
Całość piec 60-70 min w temp. 180'C. Ostudzić. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz