sobota, 15 września 2012

Tort weselny

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
8 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa brzoskwiniowa z brzoskwiniami:
1 margaryna
1 puszka brzoskwiń
2 budynie śmietankowe
  
Masa budyniowa z nutellą:
1 budyń waniliowy + 2 łyżki mąki
1 margaryna
1/2 szkl cukru pudru
2-3 łyżki nutelli

Masa mleczna:
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku


Dekoracja:
lukier plastyczny, patrz tort na 18-stke (zrobić z podwójnej porcji)

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Z podanych składników upiec biszkopt i przekroić na 3 blaty.
 
Masa brzoskwiniowa:
Ugotować budynie w 1/2 litrze syropu z brzoskwiń. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodawać po trochu budyń i na koniec pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Masa budyniowa z nutellą:
Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem mąki. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem, dodając po trochu budyń. Na koniec dodać nutellę.

Masa mleczna:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.
Ciasto przełożyć masą brzoskwiniową i z nutellą. Masą mleczną posmarować cały tort i odstawić do lodówki. Potem przykryć cały tort lukrem plastycznym i zrobić różyczki itp

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz