poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Tort gruszkowy

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek
1/2 szkl cukru
3/4 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masa budyniowa z gruszkami:
1 budyń śmietankowy
1 margaryna
2 ugotowane gruszki
Mus gruszkowy:
1 kg gruszek
3 łyżki cukru
sok z cytryny
1 łyżka masła
żelatyna rozpuszczona

Dodatkowo:
1/2 ugotowanej gruszki
1/2 l śmietany
2 śmietan-fixy
1 łyżka cukru pudru
Pisaki spożywcze

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Z podanych składników upiec biszkopt i przekroić na 3 części.

Masa budyniowa z gruszkami:
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Margarynę utrzeć dodając stopniowo budyń.

Mus gruszkowy:
Gruszki obrać i pokroić w drobną kosteczkę, wyłożyć na patelnie posypać cukrem i sokiem z cytryny, podsmażyć. Lekko ostudzić i dodać żelatynę. Gdy będzie gęstnieć wyłożyć na biszkopt.

Na biszkopt dać pół masy budyniowej na to poukładać plasterki gruszki i przykryć resztą budyniu. Na to dać biszkopt i wyłożyć mus gruszkowy i przykryć biszkoptem. Całość posmarować ubitą śmietaną i udekorować naciętą gruszką i pisakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz