poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Tort ogród warzywny

SKŁADNIKI:
Biszkopt:

6 jajek
1/2 szkl cukru
3/4 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kawowo-czekoladowa:
350ml mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka kakao
1/2 szkl mocnej kawy rozpuszczalnej
1 margaryna
1 szkl cukru pudru

Masa budyniowo-śmietankowa:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
3/4 szkl cukru
1/2 l śmietany 30%

Dodatkowo:
1/2 l śmietany
2 śmietan-fixy
1 łyżka cukru pudru
zielony barwnik spożywczy
Figurki marcepanowe

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Z podanych składników upiec biszkopt i przekroić na 3 części.

Masa kawowo-czekoladowa:
Z mleka odlać pół szkl mleka i wsypać budyń i kakao. Resztę mleka zagotować z kawą. Ugotować budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo budyń.

Masa budyniowo-śmietankowa:
Z mleka odlać pół szkl mleka i wsypać do niej budyń i mąkę, resztę mleka zagotować z cukrem. Ostudzić. Po ostudzeniu lekko go zmiksować aby nie był za twardy. Śmietanę ubić na sztywno, dodać stopniowo budyń.

Biszkopt przełożyć masami, najpierw masa budyniowa a potem czekoladowa. Całość posmarować śmietaną i ozdobić figurkami z marcepanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz