niedziela, 11 marca 2012

Ciasto z kruszonką

SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 1/2 szkl mąki
5 żółtek
1 margaryna
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem budyniowy:
2 budynie śmietankowe
1 puszka brzoskwiń

Pianka:
5 białek
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać margarynę, cukier i żółtka. Całość zagnieść i podzielić na 2 części. Odstawić na 30 min do lodówki. Potem jedną część ciasta zetrzeć na blaszkę i lekko przygnieść. Piec ok 8 min w temp. 180' C.

Pianka:
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i trochę soku z cytryny.

Krem:
Ugotować budyń (w 750ml mleka) i gorący wlać na podpieczone ciasto. Na wierzch ułożyć brzoskwinie i przykryć pianką, na to zetrzeć drugą część ciasta i całość piec 40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz