piątek, 16 marca 2012

Rolada rumowa

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka
1/3 szkl cukru
1/3 szkl mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem rumowy:
1 jajko
50 g cukru pudru
2 łyżki rumu
50 g masła
100 ml śmietany

Ponadto:
polewa czekoladowa
trochę śmietany

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Składniki na biszkopt połączyć ze sobą i upiec w dużej formie.
Jeszcze ciepły biszkopt zawinąć w ścierkę w rulon. Ostudzić.

Krem:
W rondelku wymieszać masło, cukier, jajko i rum, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż powstanie gładka i gęsta masa. Ostudzić.Potem ubić śmietanę i dodawać po trochu masę.

Biszkopt posmarować masą i zwinąć ponownie w rulon. Udekorować śmietaną i polewą.

1 komentarz: