sobota, 24 marca 2012

Tort Żubr

SKŁADNIKI:
na 1 biszkopt:
6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa alkoholowa:
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 szklanka wódki 
1 kostka masła

Masa budyniowa:
1 szkl. mleka
4 żółtka
1 łyżka budyniu śmietankowego
1 margaryna
1/2 szkl. cukru pudru

Masa rumowa:
1 jajko
50 g cukru pudru
2 łyżki rumu
50 g masła
100 ml śmietany

Śmietana:
1 l śmietany
4 śmietan-fixy
1 łyżka cukru pudru
barwniki

PRZYGOTOWANIE:
Zrobić 2 biszkopty.
Składniki na biszkopt połączyć ze sobą i upiec. Ostudzić i przekroić na dwa blaty, w sumie 4 blaty.

Masa alkoholowa:
Wszystkie składniki masy (z wyjątkiem masła) połączyć i dokładnie wymieszać. Przełożyć je do dużego słoika, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubić masło na puch i dodawać po łyżce masę ze słoika.

Masa budyniowa: 
Mleko, żółtka, budyń ugotować i ostudzić. Margarynę ubić z pudrem i dodawać stopniowo budyń.

Masa rumowa:
W rondelku wymieszać masło, cukier, jajko i rum, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż powstanie gładka i gęsta masa. Ostudzić. Potem ubić śmietanę i dodawać po trochu masę jajeczną.

Śmietana:
Śmietanę ubić dodając puder i śmietan-fixy. Trochę odłożyć i dodać barwnik żółty a do większej części zielony barwnik.

Biszkopty Ułożyć jeden na drugim, przyciąć, zaokrąglając boki. Przełożyć na przemian masą alkoholową i budyniowa. Pozostałe paski ułożyć na ostatniej masie budyniowej, całość posmarować masą rumową. Odstawić do lodówki. Potem można obłożyć śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz