czwartek, 8 marca 2012

Sernik „domek Baby Jagi”



SKŁADNIKI:
4 żółtka
1 szklanka cukru
500 g białego sera
250 g margaryny
1 łyżka rumu
2 łyżki gorzkiego kakao
10 opakowań herbatników lub 1 duże

POLEWA:
2 tabliczki czekolady 
4 łyżki wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE:
1.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą pianę.
2.Margarynę zmiksować, dodać ser i jeszcze raz dokładnie zmiksować.
3.Do masy serowej dodać ubite żółtka i rum, delikatnie wymieszać. Podzielić masę na dwie równe części, do jednej z nich dodać kakao.
4.Na tacy ułożyć folię spożywczą. Na folii rozłozyć w trzech rzędach herbatniki (krótszym bokiem do siebie, czyli poziomo).
5.Używając długiego noża rozsmarować na herbatnikach masę kakaową.
6.Ułożyć drugą warstwę herbatników (ale tym razem środkowy rząd herbatników ułożyć pionowo, dzięki temu łatwiej będzie złożyć domek) i rozsmarować na nich jasną masę serową.
7.Pomagając sobie folią, złożyć ciasto tak, by powstał spadzisty daszek. Wstawić na chwilę do lodówki, żeby stężało.
8.Pokruszoną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać sernik czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki, aby herbatniki zmiękły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz