sobota, 7 kwietnia 2012

Mazurek

SKŁADNIKI:
Ciasto:
30 dag mąki krupczatki
3 żółtka ugotowane na twardo i 1 żółtko surowe
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
paczka cukru waniliowego

Masa kajmakowa:
puszka skondensowanego mleka
3 łyżki masła
3 łyżki miodu
1 1/2 szklanki cukru (jeśli mleko jest niesłodzone)
1 cukier waniliowy
2 jajka
cukier puder

PRZYGOTOWANIE:
Przetrzeć ugotowane na twardo żółtka przez nylonowe sito i dodać do przesianej mąki. Dodać surowe żółtko, wyrobić lekko i posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier puder przesiany z cukrem waniliowym i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 minut.

Część ciasta odłożyć na zrobienie kantu, a resztę rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia. Z pozostawionego ciasta uformować ozdobny rant i posmarować go żółtkiem. Ciasto nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika (200-220°C) i upiec na złoty kolor.

Skondensowane mleko, cukier, masło, miód, cukier waniliowy i 2 żółtka podgrzać, stale mieszając drewnianą łyżką, na niewielkim ogniu. Uważać, aby masa nie zawrzała, a jedynie nabrała jednolitej konsystencji.

Lekko ostudzoną masę wylać na podpieczone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika (150-180°C) na 20 minut.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać pod koniec ubijania (po łyżeczce) cukier puder, wyłożyć na masę i zapiekać jeszcze 5 minut, aby piana nabrała lekko złocistego odcienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz