Biszkopt:
8 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
1 budyń śmietankowy
sok z cytryny
1 galaretka cytrynowa
1 margaryna
2 jajka
Krem cytrynowy:
3 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z 3 cytryn
1 1/2 szkl wody
25 dag cukru
starta skórka z 2 cytryn
Dodatkowo:
1 cytryna
250 ml śmietany
ażurki
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Z podanych składników upiec biszkopt i przekroić na 3 blaty.
Masa:
Ugotować budyń. Do ugotowanego budyniu wsypać galaretkę i sok.Wymieszać i ostudzić. Ubić margarynę z żółtkami i dodawać budyń, na koniec dać pianę ubitą z białek. Całość wymieszać.
Krem:
Wodę z cukrem i startą skórka zagotować, wlać wymieszane żółtka z mąką i sokiem. Całość wymieszać i ostudzić.
Pierwszy placek posmarować połową masy cytrynowej, przykryć drugim plackiem posmarowanym kremem cytrynowym i przykryć trzecim plackiem. Boki i wierzch posmarować resztą masy cytrynowej. Ozdobić śmietaną i cytryną w plasterkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz