czwartek, 16 lutego 2012

Pączki

SKŁADNIKI:
1 kg mąki,
100 g drożdży świeżych,
100-150 dag cukru,
1/2 l mleko,
6 żółtek,
1 całe jajo,
100 g rozpuszczonej margaryny,
16 g cukru waniliowego,
szczypta soli,
smalec do smażenia,
konfitura,
cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 200 g mąki i 1/2 szklanki mleka, wymieszać. Po około pół godziny przesiać mąkę, jajka utrzeć z cukrem. Do masy jajecznej dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać do czasu, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrabiać. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10 - 15 minut, gdy zacznie rosnąć wyrobić. Porcje ciasta nabierać łyżką (na każdego pączka wystarczą 2 łyżki), formować w dłoni małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor, wyjąć, osączyć, posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz