poniedziałek, 13 lutego 2012

Tort Serduszko

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Śmietana:
0.5 l śmietany
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
galaretka czerwona

Lukier plastyczny:
ok. 800 g cukru pudru
3 łyżeczki glukozy
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody
 barwniki spożywcze

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
składniki na biszkopt połączyć ze sobą i upiec.ostudzić i przekroić na trzy blaty.

Śmietana:
Śmietanę ubić dodając fixy i puder na sztywno.
Galaretkę zrobić, pokroić w kostkę i dodać do śmietany.

Lukier:
Do gorącej wody dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Następnie dodać glukozę i też wymieszać. Na stolnicę wysypać trochę cukru pudru (tak ze 3 szklanki) i wlewać powoli żelatynę. Mieszać, a jak już złapie troszkę cukru pudru to zagniatać. Gnieść dosypując puder. Masa bez problemu wchłonie cały przygotowany cukier puder. Dodać barwnik spożywczy i zagnieść. 

Ciasto przełożyć śmietaną. Lukier rozwałkować i położyć na torcie. Udekorować.

1 komentarz: