środa, 8 lutego 2012

Tort pajęczyna


SKŁADNIKI:
BISZKOPT CIEMNY:
8 jajek
6 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
8 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

BISZKOPT JASNY:
3 jajka
3 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru

MASA CZEKOLADOWA:
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szkl. cukru
1 czekolada gorzka
2 czekolady mleczne
3-4 kieliszki wódki

MASA ŚMIETANOWA:
1 litr śmietany kremówki 36%
4 "śmietan fixsy" lub 3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru

POLEWA:
1/4 kostki margaryny
1 łyżka kakao
0/5 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka wody
3 łyżki gęstej śmietany

PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt ciemny:
Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie, cały czas ubijając wsypać obydwie mąki. Wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Piec 25 min. w temp. 180 stopni.

Biszkopt jasny:
Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać po żółtku. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.
Piec 10 min. w temp. 180 stopni.

Masa czekoladowa:
Kawę zaparzyć w 1/3 szkl. wody i przelać do garnka. Dodać połamane czekolady, cukier i mieszając podgrzewać, aż czekolady się rozpuszczą. Pod koniec dodać alkohol i wystudzić.

Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić, dodawać stopniowo cukier i "śmietan fixsy".

Polewa:
W wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę włożyć do rondla i podgrzewać, aż margaryna się rozpuści, dodać żelatynę, ale nie dopuścić do zagotowania składników.
Do ciepłej dodawać po łyżce śmietany energicznie mieszając

Ciemny biszkopt przekroić na 2 blaty i na pierwszy dać pół masy śmietanowej. Na masę pokruszyć jasny biszkopt i wylać masę czekoladową. Następnie położyć drugą połowę masy śmietanowej i przykryć ciemnym biszkoptem. Boki tortu obłożyć śmietaną i zrobić pajęczynę z polewy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz