SKŁADNIKI:
na 1 biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa mleczna:
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku
na 1 biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa mleczna:
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku
Marcepan:
5 dkg margaryny
10 dkg mąki
100 ml wody
olejek migdałowy
300-500 dkg cukru pudru
barwniki spożywcze
PRZYGOTOWANIE:
5 dkg margaryny
10 dkg mąki
100 ml wody
olejek migdałowy
300-500 dkg cukru pudru
barwniki spożywcze
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Upiec 3 placki w prostokątnej formie.Ostudzić i przeciąć każdy na 2 warstwy, potem każdy przeciąć na pół i jedna warstwę na jeszcze mniejsze i kolejne, układając jeden na drugim w kształt pociągu i wagonu.
Masa:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku
.
Marcepan:
Marcepan:
Wodę z margaryną zagotować (tak żeby margaryna się rozpuściła),wsypać mąkę i wymieszać (aż zrobi się kluska ),ostudzić. Wystudzoną masę zagniatać z cukrem (dodając po trochu ) aż zrobi się plastyczna,dodać kilka kropli olejku migdałowego i ponownie zagnieść.
Rozdzielić na części i dodać barwniki.
Rozdzielić na części i dodać barwniki.
Każdą warstwę przełożyć masą i dżemem. boki również masą, na ułożony już pociąg i wagon nałożyć rozwałkowany marcepan i ozdobić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz