piątek, 24 lutego 2012

Tort Lalka

SKŁADNIKI:
na duży biszkopt:
8 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na babkę biszkoptową:
4 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa mleczna:
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku
 
Masa budyniowa:
1 szkl. mleka
4 żółtka
1 łyżka budyniu śmietankowego
1 margaryna
1/2 szkl. cukru pudru
1 galaretka czerwona

Śmietana:
1l śmietany kremówki
4 śmietan-fix
4 łyżki cukru pudru
kisiel czerwony

PRZYGOTOWANIE:
Biszkopty:
składniki na biszkopt połączyć ze sobą i upiec .ostudzić i przekroić na trzy blaty.

Masa mleczna:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.

Masa budyniowa:
Mleko, żółtka, budyń ugotować i ostudzić. Margarynę ubić z pudrem i dodawać stopniowo budyń.
Galaretkę zrobić, pokroić w kostkę i dodać do masy.

Śmietana:
Ubić śmietanę dodać puder i śmietan-fixy. podzielić na dwie części, do jednej dodać trochę kisielu do koloru.

Ciasta przekroić, wyciąć w każdym blacie dziurę na środku np szklanką.Ułożyć w kształcie stożka i Przełożyć na przemian masą, boki też. Lalkę owinąć folią i włożyć do środka by odstawała od pasa w górę. Śmietaną obłożyć cały tort wg uznania, gorset również ze śmietany i udekorować.

3 komentarze:

  1. WOW ale śliczna laleczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no no to trzeba miec talent zeby takie coś zrobić ^^
    a ciekawe jak smakuje :)
    pewnie bardzo pyszne:p
    tylko szkoda ze nie miałam okazji go skosztowac :]

    OdpowiedzUsuń