czwartek, 9 lutego 2012

Tort Motyl


Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem toffi:
1 puszka toffi
3/4 margaryny

Krem budyniowy:
1 budyń śmietankowy
2 szkl. mleka
2 łyżki cukru
3/4 margaryny

Śmietana:
250ml śmietany
1 śmietan fix
1 łyżka pudru

Dekoracja:
1 banan
2 paluszki lub rurki
posypki kolorowe

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 3 części

Toffi:
Margarynę ubić na pulchną masę i dodawać stopniowo toffi. Wymieszać na jednolitą masę.

Budyń:
W pół szklance mleka wymieszać budyń, resztę mleka ugotować z cukrem,dodać budyń i wymieszać. Wystudzony budyń utrzeć z margaryną na krem.

Śmietana:
Śmietanę ubić na sztywno dodając puder i fix.

Biszkopty przełożyć kremem. Cały tort przeciąć na pół i odwrócić tak by przypominały skrzydła motyla. Całość obłożyć śmietaną i udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz