SKŁADNIKI:
Biszkopt:
8 jajek
Biszkopt:
8 jajek
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
1 litr śmietany 30%
25 dag białej czekolady
2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka"
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na puszystą masę, dodać cukier puder. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do żółtek. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy. Piec ok. 30 minut w temperaturze 160-170 °C. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na puszystą masę, dodać cukier puder. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do żółtek. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy. Piec ok. 30 minut w temperaturze 160-170 °C. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
Masa:
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać 20 ml śmietany. Odkrojoną górę biszkoptu dokładnie pokruszyć. Resztę śmietany ubić z bitą śmietaną w proszku. Następnie dodać do niej rozpuszczoną czekoladę pokruszony biszkopt i wiórki kokosowe. Masą przełożyć biszkopt i boki. Wierzch tortu udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz