Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
1/2 l mleka
20 dag margaryny
Marcepan:
5 dkg margaryny
10 dkg mąki
100 ml wody
olejek migdałowy
300-500 dkg cukru pudru
ponadto:
1 galaretka czerwona
barwniki spożywcze
Przygotowanie:
1. składniki na biszkopt połączyć ze sobą i upiec.ostudzić i przekroić na dwa blaty.
2. Mleko zagotować z cukrem, odlać o pół szkl. mleka i wsypać budyń, wlać do gotującego się mleka. Ostudzić.
3. Margarynę utrzeć na puszysto i stopniowo dodawać budyń cały czas ucierając.
4. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wylać na płaski talerz. Schłodzić. Zastygniętą pokroić w kostkę.
5. Wodę z margaryną zagotować (tak żeby margaryna zupełnie się rozpuściła),wsypać mąkę i wymieszać (aż zrobi się kluska ),ostudzić. Wystudzoną masę zagniatać z cukrem (dodając po trochu ) aż zrobi się plastyczna,dodać kilka kropli olejku migdałowego i ponownie zagnieść.
Podzielić na części i dodać barwniki.
6. masę budyniową wymieszać z galaretką i wyłożyć na biszkopt. boki posmarować masą i wyłożyć na to rozwałkowany marcepan, udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz