środa, 8 lutego 2012

Tort na roczek


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa artusia:
2 kostki masła(margaryny)
2 budynie śmietankowe
5 jajek
1 szkl. cukru
1/2 l. mleka
2 łyżki kakao
1 galaretka czerwona
1 czekolada gorzka

Śmietana:
250ml śmietany
1 łyżka kisielu czerwonego
1 śmietan fix
1 łyżka pudru

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 3 części.

Masa:
Ugotować budyń (1/2 szkl. cukru) i ostudzić. oraz zrobić galaretkę i schłodzić.
Masło utrzeć z reszta cukru i żółtkami, ucierając dodawać budyń, na końcu dodać piane ubita z białek i wymieszać.
Podzielić krem na dwie części, do jednej części dodać kakao, a do drugiej galaretkę pokrojoną w kostkę.Na biszkopcie rozsmarować krem kakaowy, na to biszkopt na to krem z galaretką i przykryć biszkoptem. Tort posmarować śmietaną i ozdobić.

Śmietana:
Śmietanę ubić na sztywno dodając puder i fix, na końcu kisiel i wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz